Giancarlo Russo jest jedynym w Polsce oficjalnym kucharzem, który przygotowywał dania dla dwóch Papieży: Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek papieskich do Polski. Były oficjalny kucharz Episkopatu Polski. Laureat nagrody Hermesa w kategorii Osobowość Gastronomii 2016 roku.
Wieloletni Prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce (FIC Polonia) oraz były członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów, piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku Polskim. Szef kuchni executive przeprowadzający szkolenia dla szefów kuchni i kucharzy oraz osób prywatnych pasjonujących się kuchnią włoską. Trener w wielu projektach gastronomicznych współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Organizator jedenastu edycji prestiżowego Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria” Italiana, organizator imprez charytatywnych dla domów dziecka, juror w wielu konkursach kulinarnych w Polsce, zdobywca rekordu Guinness’a na największą włoską potrawę z grzybów (Funghi Triffolati).
Znana postać medialna z programów telewizyjnych. Przez lata prowadził cykliczny program kulinarny pt. „Buon Appetito” w TV TELE 5, a obecnie prezentuje w Polsat Sport cykl programów dotyczących kuchni dietetycznej pt. „Atleci – Kuchnia atletów”. Juror odcinka w programie Top Chef. Osobowość prezentowana w wielu czasopismach branży gastronomicznej. Autor przepisów i ekspert kulinarny. Nominowany w trzech kategoriach do prestiżowej nagrody pt. „Oskar kulinarny”. Autor książki kulinarnej pt. „Kuchnia Włoska bez granic”.